AktualityMalý háj

Informace o posílení školního spojení mezi Kardausovou a Dolními Měcholupy

Změna proběhne od 11. 12. 2023.

S ohledem na výrazný nárůst počtu žáků, kteří z oblasti Malého Háje ráno směřují ke školám v Dolních Měcholupech a Petrovicích, řešila od počátku října městská část s organizací ROPID možnosti posílení ranního školního spoje linky 252, který ze zastávky Kardausova odjíždí v 7:24.

Variant řešení takového problému není mnoho, protože v tomto čase, kdy probíhá maximální přepravní špička, je nesmírně složité najít autobus, který by byl k dispozici navíc. I pro stávající školní spoje se proto vždy hledají autobusy, které se v potřebný čas pohybují na jiných linkách co nejblíže žádané trasy pro školáky.

Prvním námětem na řešení bylo na stávající spoj linky 252 nasadit kapacitnější kloubový autobus. Průjezdnost Malého Háje pro takový autobus však není ideální, přičemž nejbližší kloubový autobus pro tento účel by musel být stažen z ráno velmi vytížené linky 125 na Skalce. Proto hledání řešení postoupilo k využití ranního spoje linky 204, který projíždí Štěrboholy směrem do Petrovic a v zastávce Ústřední je v 7:19. Pokud by zajel do Malého Háje, z Kardausovy ve směru Dolní Měcholupy a Petrovice by mohl odjíždět v 7:21. To se zdálo jako nadějné řešení. Opakovaný průzkum počtu cestujících v tomto spoji, který ROPID zadal, však ukázal, že i tento midibus na lince 204 je již poměrně dost plný a určitě nedisponuje další volnou kapacitou pro školáky z Kardausovy.

Pozornost se tedy upřela k ranním spojům blízké linky 229. Ty jsou okolo půl osmé vytížené výrazněji směrem od Uhříněvsi k metru na Depu Hostivař. V opačném směru jezdí cestujících méně, tj. nabízelo se zrušit jeden z ranních odvratných spojů linky 229 z Depa Hostivař do Uhříněvsi a uvolněný autobus s řidičem využít pro zdvojení školního spoje linky 252. Po zadání průzkumu vytíženosti dotčeného spoje linky 229 ovšem ROPID zjistil, že jej není možné zrušit, protože jej denně využívá 15-20 cestujících, což rozhodně není málo. Na druhou stranu má tento standardní dvanáctimetrový autobus dostatečnou kapacitu, aby větší skupinu žáků na spojení mezi Kardausovou a Dolními Měcholupy dokázal odvézt.

Finálním řešením, které bude zavedeno k datu celostátní změny jízdních řádů od pondělí 11. 12. 2023, je tedy zajíždění jednoho ranního spoje linky 229 do zastávky Kardausova. Tento spoj vyjede v 7:28 z Depa Hostivař, v 7:37 zastaví v zastávce Kardausova a v 7:42 v zastávce Dolní Měcholupy. Dále bude pokračovat po obvyklé trase linky 229 na Sídliště Uhříněves (cílová zastávka zobrazená na autobuse). Tento autobus je určen především pro menší děti směřující pouze do Dolních Měcholup. Tyto děti si budou navíc moci „přispat“ o 13 minut déle, protože jedou kratší vzdálenost k bližší škole.

Žáci směřující do škol v Petrovicích budou nadále využívat obvyklý spoj linky 252, který odjíždí s ohledem na delší cestu ke školám již v 7:24.

Věříme, že toto opatření, které se vůbec nehledalo lehce, cesty do školy všem žákům z okolí Malého Háje zpříjemní. Také děkujeme některým rodičům, kteří městskou část i ROPID na situaci s přeplněnými spoji linky 252 upozornili.