VRT

Vysokorychlostní trať – informace

19. března 2024

Proběhl Výbor územního rozvoje ZHMP. Projednáván byl bod, který řešil návrh na změnu územního plánu i Zásad územního rozvoje na vedení trasy VRT přes Dolní Měcholupy. Podklady na základě kterých se rozhodovalo, byly nejednoznačné. Vedení městské části vyjádřilo nesouhlas s projednáním tohoto bodu pokud není jednoznačně stanoveno, že bude schváleno pouze podzemní vedení trati. Opětovně bylo připomenuto, že MČ podporuje pouze podzemní variantu. Přesto výbor 8 hlasy PRO podpořil návrh na schválení přípravy výše uvedených změn. Usnesení výboru tak bylo schváleno bez jasného závěru, zda trať bude vedena v tunelu či na estakádě viaduktu vysokém 12 m či valu.

Správa železnic prohlásila, že: „nikdo ještě neříká, zda bude estakáda nebo tunel“. Věříme, že to bude jedině TUNEL. Žádná jiná řešení nemají podporu vedení obce! Na tomto zasedání výboru bylo zároveň podpořeno vytvoření samostatné pracovní skupiny pro VRT v Dolních Měcholupech.

Aktualizace zásad územního rozvoje
Podnět na ZÚP 5/2023 Vymezení koridoru železniční trati

9. března 2024

Proběhl plánovací workshop pro zvané zástupce státní správy, hl. m. Prahy a městských částí, subjekty zapojené do rozvoje území, zástupce odborné a občanské veřejnosti. Za městskou část se diskuse u kulatého stolu pro oblast Dolních Měcholup zúčastnil starosta Mgr.A. Jiří Jindřich.
Vyhodnocení plánovacího workshopu
Příloha A
Příloha B

Plánovací workshop VRT Praha

9. ledna 2024

Reportéři Událostí v regionech ČT navštívili Dolní Měcholupy s cílem zjistit, jak se naše městská část staví ke stavbě vysokorychlostní trati v Praze.
Záznam reportáže na iVysílání

13. prosince 2023

Dokumenty, výkresy a studie

11. prosince 2023

Od 18:00 hodin se ve víceúčelové hale konalo veřejné setkání se zástupci Správy železnic.
Shrnutí veřejného setkání

14. dubna 2023

Zastupitelstvo MČ Praha-Dolní Měcholupy na svém 7. zasedání přijalo usnesení, že zásadně nesouhlasí s nadzemní variantou vysokorychlostní železniční trati na katastru Dolních Měcholup.
Usnesení ZMČ č. 7