AktualityZdravé Dolní Měcholupy

Dubnová výzva 10 000 kroků se blíží. Přidáte se?

Choďte více, hýbejte se, neseďte na zadku… Takové a mnohé další věty se na nás valí ze všech stran. Pravdou ale je, že v dnešní době máme méně pohybu než kdysi. Podle jedné z největších studií na toto téma se celosvětový průměr pohybuje jen okolo 5 000 kroků za den. „Jakákoliv aktivita, která bude lidi bavit a u které vydrží, je správná. Poslední doporučení pro pohybovou aktivitu WHO (Světová zdravotnická organizace) z roku 2020 uvádí, že je lépe něco než nic a že je lépe více než méně,“ popisuje kardioložka prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D, MBA důležitost pohybu.

Pravidelná chůze je přitom nejen prevencí mnoha onemocnění, ale přináší do života více energie a radosti. Lidé, kteří zařazují do každodenního programu pravidelný pohyb, jsou prokazatelně zdravější a spokojenější. Proč to tedy nezkusit trochu jinak? Pro začátek stačí více chodit. Nemusíte hned vyrážet na každodenní 20 kilometrové výlety, i když i to je možnost, stačí pomalu a pozvolna zařazovat chůzi do vašeho života – vystupte o zastávku dřív, jděte po schodech pěšky místo jízdy výtahem nebo si třeba z cesty do práce udělejte ranní procházku. Možností je spousta, stačí začít!

Stává se vám, že začnete, po hlavě se vrhnete do plnění svého cíle a brzy vám dojde zápal a necháte toho? Možná by vám mohla pomoct dubnová výzva 10 000 kroků, jejíž účastníci si nastaví na měsíc svůj vlastní cíl – vzdálenost, jakou chtějí každý den ujít. Každý si tak může zvolit pro sebe přiměřený cíl, kterého se snaží dosáhnout. Ostatní účastníci vás mohou motivovat a třeba přesvědčíte i svou rodinu a budete chodit jako tým!

Jak už vypovídá z názvu, výzva pracuje s magickou hranicí deseti tisíc kroků, což odpovídá zhruba 7,5 kilometru. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně, a podle lékařů je důležitější než objem spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí. Cílem není ujít každý den 10 000 kroků, ale vrátit pravidelnou chůzi do našeho běžného života. „Zkusme denně nachodit 10 000 kroků s počítáním, nebo bez něj. Cíl není zas tak důležitý – hlavně si užijme cestu,“ doporučuje herec Petr Rychlý, který se stal ambasadorem výzvy.

Mimochodem, víte odkud se vzalo doporučení na denní dávku 10 000 kroků? Má svůj původ v Japonsku a i když řada lékařských studií tuto metu zpochybňuje, stala se denní porce kroků důležitým symbolem. A jak už to bývá, něco na tom bude. Nachozením 10 000 kroků totiž denně spálíte právě tolik energie, aby se svaly udržely v kondici. Nejlepší je najít si svoji vlastní hranici, kterou zvládnete ujít každý den.

Další kolo výzvy 10 000 kroků startuje 1. dubna 2024. Pokud se zapojíte, může Vám pomoci najít cestu k vyváženému životnímu stylu, vrátit chůzi do běžného pracovního dne, uzavírat nová přátelství a pokořit osobní hranice. Registrovat se můžete již dnes na webu Deset tisíc kroků ke zdraví.

plakát k výzvě 10000 kroků